Zoeken
 

Pitloze witte druif

Vitis Lakemont, oftewel Pitloze witte druif

Vitis vinifera Lakemont, pitloze zoete witte druif, goede tafeldruif met vrij kleine vruchten met sappig vruchtvlees. Meeldauw tolerant ras. Rijptijd: eind augustus.
.
Plantinstructie:
Bevochtig de kluit. Maak een ruim passend plantgat, zodat kale wortels er uitgespreid in passen.
Maak een rond gat en geen wigvorm.
Gooi mooie losse grond (of potgrond) rondom de kluit of wortels.
Breek een vaste wortelmassa uit een pot een beetje los, dit bevordert de hergroei.
.
Druiven groeien in elke tuingrond, met voldoende humeus materiaal. Ze hebben een hekel aan natte voeten, zware klei of echt zure grond. Het beste groeien ze op een kalkrijke, kleiachtige grond, of een humushoudende zandgrond. Als dat nodig is moet dus voor het planten voldoende compost of ander organisch materiaal in en rond het plantgat aangebracht worden, of, als de grond te zuur is, een kalkhoudende meststof.
.
Snoeien van druiven:
In de oksels van de stiften zullen zich in de loop van de zomer voortdurend nieuwe scheuten ontwikkelen. Hier komen geen vruchten aan, en ze moeten dan ook zo snel mogelijk, liefst om de 2 of 3 weken, weggehaald worden. Dit karweitje noemt men dieven.
.
Na het planten snoeien we de plant terug tot op 3 ogen. Als de ogen uitlopen in het voorjaar houden we een sterke scheut aan en binden deze stevig tegen een bamboestok of aan draden. De andere scheuten worden uitgebroken.
.
De zij armen worden horizontaal geleid, deze armen kunnen een aanzienlijke lengte bereiken en geven vrucht over de hele lengte van de arm. Uit de ogen van gevormde armen groeien namelijk scheuten die vrucht gaan geven, vaak twee of drie trossen per scheut.
.
In de winter worden de takken die vrucht hebben gedragen teruggesnoeid op de onderste twee ogen.

Fijne zomer & Let it grow!

WhatsApp!