Zoeken
 

DNS wijzigen

DNS wijzigen

Domein in eigen beheer, maar hosting van 043WEB? Dan moet de DNS aangepast worden!
Is je domein in beheer bij 043WEB en wil je een aanpassing? Laat het ons dan weten, dan regelen wij het!

 

Wat zijn DNS records?

DNS staat voor Domain Name System en heeft 1 simpele taak: het omzetten van namen naar nummers. Het is te vergelijken met een telefoonboek, daar zoek je een naam in op en krijg je een telefoonnummer. Bij DNS zoek je een domein op, bijvoorbeeld 043web.nl, en krijg je een ip adres terug, bijvoorbeeld 104.28.4.32. Zo weet je computer waar hij heen moet, maar heb jij iets wat makkelijker te onthouden is.
Een DNS record staat voor 1 regel in dat telefoonboek. Er zijn verschillende soorten DNS records, de belangrijkste voor ons zijn A records en AAAA records. Een type DNS record heeft ook een eigen soort waarde. Zo verwijst een A record naar een IPV4 adres en een AAAA record naar een IPV6 adres. Lang verhaal kort: er zijn te veel apparaten verbonden met het internet, waardoor er te weinig IPV4 adressen waren. Daarom zijn er nu ook IPV6 adressen, deze zijn langer en kunnen ook letters bevatten waardoor er meer combinaties mogelijk zijn. Ze worden nog niet overal gebruikt, maar om ons nu al op de toekomst voor te bereiden raden we wel aan om ze nu al in te stellen.

 

Welke DNS records moet je instellen?

>   Arecord toevoegen domein.nl met het IP adres 185.94.230.200
>   AAAArecord toevoegen domein.nl met het IP adres 2a00:f10:13f:0:1c00:64ff:fe00:1b5
>   Arecord toevoegen www.domein.nl met het IP adres 185.94.230.200
>   AAAArecord toevoegen www.domein.nl met het IP adres 2a00:f10:13f:0:1c00:64ff:fe00:1b5
>   Arecord toevoegen cpanel.domein.nl met het IP adres 185.94.230.200
>   AAAArecord toevoegen cpanel.domein.nl met het IP adres 2a00:f10:13f:0:1c00:64ff:fe00:1b5

 

Hoe stel je de DNS records in?

Hiervoor ga je naar je domeinnaam register. Dit is meestal het bedrijf waar je jouw domeinnaam gekocht hebt.
Vervolgens zoek je naar domeinnaam beheren, DNS aanpassen of zone editor. Google kan hier ook heel behulpzaam zijn.
Als het goed is kom je dan uit bij een overzicht van alle DNS records die geregistreerd staan voor jouw domein, dit kunnen er best veel zijn.
Waarschijnlijk staan er ook al records tussen die veranderd moeten worden, zodat ze naar onze servers wijzen. Zo is er meestal al een A record voor domeinnaam.nl en www.domeinnaam.nl.
Als dit het geval is kun je deze zonder problemen aanpassen. Als dat niet mogelijk is kun je ze verwijderen en dan nieuwe records toevoegen.

In de meeste gevallen is er ook nog een kolom genaamd TTL, dit staat voor Time To Live.
DNS records worden namelijk gecached, dit wil zeggen dat ze ergens worden opgeslagen en als de TTL op 1 uur staat ingesteld, wordt er na 1 uur pas gekeken of er een verandering is. Dit zorgt ervoor dat het opvragen van DNS records veel sneller gaat.
Het kan dus even duren voordat je wijiziging zichtbaar is. Heb hierbij geduld, het komt vanzelf wel goed. Als het de volgende dag nog niet werkt is er waarschijnlijk wel iets fout gegaan.

WhatsApp!